FAQ items aan het laden...

Neurofeedback bij Angst

Neurofeedback bij Angst2023-10-04T09:55:39+01:00

Neurofeedback bij Angst

Neurofeedback bij angst kan een uitkomst zijn bij depressie, dwang-, paniek- en angststoornissen.

Onbehandelde angst kan verlammend gaan werken en iemand zijn leven gaan beheersen. Werk, school, het aangaan en onderhouden van sociale relaties en iemands toekomstperspectief kunnen sterk negatief worden beïnvloed door angst.

Vaak is er sprake van een zekere mate van vermijding, waardoor de angst na verloop van tijd juist toeneemt.

Neurofeedback bij angst

Met neurofeedback behandeling kunnen we de angst bij de bron aanpakken, namelijk de verstoorde balans in de hersenen. Als we de angst in het hersenonderzoek (QEEG), dat voorafgaande aan de neurofeedback bij angst behandeling wordt uitgevoerd, kunnen terugzien kunnen we de hersenen hier ook gericht op trainen (resetten).

Effectiviteit neurofeedback bij angst

In de praktijk zie ik dat neurofeedback vaak uitkomst kan bieden voor mensen met angstklachten. Ook als psychologische behandeling en medicatie geen of onvoldoende effect hebben gehad heeft neurofeedback bij angst een kans van slagen. Gemiddeld zie ik bij 75% van de cliënten met angst een duidelijke afname van de angst. Soms kan in samenspraak met de behandelend arts stapsgewijs bestaande medicatie worden afgebouwd.

0
Neurofeedback cliënten
0
QEEG afnames
0
Jaren ervaring
0
Klantbeoordeling

Neurofeedback therapie thuis

Naast neurofeedback op de praktijklocaties is het ook mogelijk om neurofeedback thuis te ondergaan. Geen reistijd, files en parkeerproblemen en trainen waar, wanneer en zo vaak als het u uitkomt. Dit heet ´Neurofeedback at home.

Neurofeedback is een training waarbij de hersenen feedback krijgen op wat ze doen waardoor er een leerproces plaatsvindt. We belonen gewenste hersenactiviteit in de training. U ontvangt professionele neurofeedback apparatuur vanuit Brainmed en er word u geleerd om de neurofeedback bij u zelf, uw partner of uw kind in te zetten. Zo kunt u de Neurofeedback behandeling thuis ondergaan in uw eigen tijd. U wordt online en telefonisch begeleid door een ervaren neuropsycholoog en kunt onbeperkt trainen.

0
Neurofeedback trajecten
0
QEEG afnames
0
Jaren ervaring
0
Klantbeoordeling
Brainmed geeft inzicht

Neurofeedback bij angst

Voor wie?

Met Neurofeedback bij angst behandel ik cliënten met de volgende klachten.

  • Paniekstoornis (paniekaanvallen)

  • Sociale fobie (angst voor negatieve beoordeling in sociale situaties)

  • Dwangstoornis (dwanghandelingen en/ of dwanggedachten)

  • Posttraumatische stressstoornis of PTSS (herbeleving van trauma)

  • Gegeneraliseerde angststoornis (aanhoudende angst en piekeren)

Hier leest u meer over de Neurofeedback behandeling.

Is Neurofeedback bij angst iets voor jou? Neem contact met mij op voor een geheel vrijblijvend oriënterend gesprek.

Neurofeedback behandeling icon

Werkwijze Neurofeedback op een praktijk

Heeft neurofeedback bij angst lange-termijn effecten?

Uit onderzoeken naar de toepassing van neurofeedback bij ADHD & ADD komt naar voren dat er sprake is van lange-termijn effecten bij Neurofeedback (Heinrich et al. 2004; Leins et al. 2007; Strehl et al. 2006; Gevensleben et al. 2010).

In de klinische praktijk zien we ook duurzame effecten van neurofeedback bij angst, maar er dient goed gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek plaats te vinden om harde uitspraken te kunnen doen over de lange termijn effecten van neurofeedback bij angst.

Met neurofeedback bij angst leren we de hersenen weer in balans te komen. De hersenen worden als het ware weer in de goede stand gezet (gereset) en dit leidt tot een afname van de klachten.

Neurofeedback bij angst is nog niet ‘evidence based’ en geen wondermiddel geschikt voor iedereen met angstklachten, maar vormt soms een goed alternatief voor praattherapie en medicatie.

Neurofeedback bij angst kan een uitkomst zijn bij dwang-, paniek- en angststoornissen. In tegenstelling tot medicatie kunnen we met neurofeedback de angst bij de bron aanpakken.

Neurofeedback bij angst vs Medicatie

Neurofeedback

  • pakt de klachten bij de bron aan

  • effectief bij 75% van de cliënten

  • lange termijn effecten

  • geen bijwerkingen

  • intensief traject > gemiddeld 12-13 behandelingen

  • vaak slechts gedeeltelijke vergoeding

Medicatie

  • snel effect

  • makkelijk verkrijgbaar

  • vaak volledige vergoeding

  • medicatie ‘geneest’ niet, maar bestrijdt enkel de symptomen

  • vaak een zoektocht naar de juiste medicatie

  • veel kans op bijwerkingen

Neurofeedback bij anststoornissen

Zowel bij patiënten met depressie als angst zien we vaak dat de rechter voorkant van de hersenen actiever is dan de linker voorkant.

Een overactieve rechter voorkant van het hoofd (of onder actieve linker voorkant van het hoofd) vormt dan ook een biologische predispositie (gevoeligheid) voor zowel depressie als angst en komt derhalve vaak samen voor bij patiënten.

Met Neurofeedback bij angststoornissen, leren we de hersenen weer in balans te komen.

Angststoornissen zoals:

  • paniekstoornis (paniekaanvallen)
  • sociale fobie (angst voor negatieve beoordeling in sociale situaties)
  • dwangstoornis (dwanghandelingen en/ of dwanggedachten)
  • posttraumatische stressstoornis of PTSS (herbeleving van trauma)
  • gegeneraliseerde angststoornis (aanhoudende angst en piekeren)

Met neurofeedback bij angststoornissen leren we de hersenen weer in balans te komen. De hersenen worden als het ware weer in de goede stand gezet (gereset) en dit leidt tot een afname van de klachten.

Neurofeedback is uiteraard geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische klachten, maar vormt in veel gevallen een alternatief voor praattherapie en medicatie.

Waarom neurofeedback?

Neurofeedback bij angst is:

  • Gemiddeld bij 75% van de cliënten effectief

  • Geen bijwerkingen

  • Veilig en pijnloos

Waarom Brainmed?

  • Neurofeedback op praktijk locaties en Neurofeedback at home

  • Behandeling door een neuropsycholoog met > 18 jaar ervaring met neurofeedback

  • Als één van de eerste praktijken in Nederland bied ik 19 kanaals QEEG Z-score SURFACE; swLORETA Z Score Neurofeedback en 3-D sLORETA Z score neurofeedback aan. Dit houdt in dat er tot wel 19 hersenlocaties tegelijkertijd kunnen worden getraind i.p.v. de gebruikelijke 1-2 hersenlocaties.

  • Veel ervaring met medicatieafbouw

  • Neurofeedback thuistraining, de oplossing bij onvermogen om naar een praktijk te komen. Trainen waar, wanneer en zo vaak als u wilt en onder online begeleiding van een ervaren neuropsycholoog.

  • Een vaste behandelaar

Klanten beoordelen mij

In de afgelopen 18 jaar heb ik als neuropsycholoog veel ervaring opgedaan met QEEG en neurofeedback.

QEEG werkt vaak erg verhelderend om de relatie tussen de hersenen en de klachten inzichtelijk te maken. Vaak geeft een QEEG ook richting voor evt. verdere behandeling.

Neurofeedback is een gepersonaliseerde training die erg goede resultaten laat zien bij o.a. hersenletsel, angst, ASS, ADHD, burn-out en Long COVID. Het is een veilige, natuurlijke manier om klachten blijvend te verlichten.

Lees hier alle klantbeoordelingen

Kan ik iets voor u betekenen?

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Advies en vragen - icon

Veel gestelde vragen over Neurofeedback bij angst

QEEG afwijkingen bij angst2020-05-21T15:47:34+01:00
Wat zijn de QEEG afwijkingen bij angst?

Als we naar de activiteit in de hersenen kijken (QEEG) zien we bij mensen met angststoornissen verschillende afwijkingen voorkomen:
Overarousal (te veel snelle hersengolven) over de rechter achterkant van het brein (parietale cortex). De achterkant van het brein zorgt voor de integratie van informatie die binnenkomt via de zintuigen. Afwijkingen in dit deel zorgen voor problemen op het vlak van de prikkelverwerking.
Overarousal (te veel snelle hersengolven) over de rechter voorkant van het brein (prefrontale en frontale cortex). Dit gaat vaak gepaard met aanhoudende negatieve en angstige gedachten.
Afwijkingen op de hersengolven betrokken bij het vermogen om lichamelijk en geestelijk te ontspannen (alpha hersenactiviteit). In de praktijk zien we dat zowel te weinig van dit type hersengolven over de achterkant van het hoofd of juist teveel van dit type hersengolven over de voorkant van het hoofd gepaard kan gaan met angst.
Tevens zien soms dat de snelheid van de alpha (alphapiek frequentie) gemiddeld wat te hoog ligt, war gepaard kan gaan met overalertheid, spanning en angst

Angststoornis?2020-05-21T15:47:44+01:00
Wanneer is er sprake van een angststoornis?

Er is sprake van een angststoornis als de angst zorgt voor een duidelijke lijdenslast of iemand in zijn functioneren beperkt.
Enkele veelvoorkomende angststoornissen zijn:
paniekstoornis (paniekaanvallen)
sociale fobie (angst voor negatieve beoordeling in sociale situaties)
dwangstoornis (dwanghandelingen en/ of dwanggedachten)
posttraumatische stressstoornis of PTSS (herbeleving van trauma)
gegeneraliseerde angststoornis (aanhoudende angst en piekeren)

Angst in de hersenen2020-05-20T19:05:48+01:00
Wat doet angst in de hersenen?

Bij mensen met angststoornissen zien we vaak afwijkingen in het ‘emotionele brein’. Er zijn hierbij drie hersenstructuren gevonden die een belangrijke rol spelen bij angst: de amygdala, de hippocampus en de mediale prefrontale cortex.
De amygdala is een gebied in de hersenen dat informatie aan emoties koppelt. Verhoogde activiteit van de amygdala hangt samen met angst. De mediale prefrontale cortex kan de amygdala onderdrukken (door de neurotransmitter GABA) en als dit niet of onvoldoende gebeurt is er sprake van een toename van angst.
Hier lees je wat Neurofeedback voor angststoornissen kan betekenen.

Angst en depressie2020-05-20T19:27:53+01:00
Hoe werken hersenen bij angst en depressie?

Uit onderzoek komt naar voren dat als de hersenen aan de linker voorkant actiever zijn dan aan de rechter voorkant dit samenhangt met toenaderingsgedrag, positieve gevoelens en toegang tot positieve herinneringen.
Als de rechter voorkant daarentegen actiever is gaat dit gepaard met negatieve emoties en toegang tot negatieve herinneringen en sociaal terugtrekgedrag.
Zowel bij patiënten met depressie en angst zien we dan ook vaak in de hersenen, dat de rechter voorkant actiever is dan de linker voorkant. Een overactieve rechter voorkant van het hoofd (of onderactieve linker voorkant van het hoofd) vormt dan ook een biologische predispositie (gevoeligheid) voor zowel depressie als angst en komt derhalve vaak samen voor bij patiënten.
Hier lees je wat Neurofeedback voor angst en depressie kan betekenen.

Brainmed oplossingen

Brainmed neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan.

Waar kunt u terecht?

De neurofeedback trainingen kunnen op één van de praktijklocaties of aan huis plaatsvinden middels Neurofeedback at home.

Hier vindt u de praktijk locaties.

Brainmed

 

 

Brainmed geeft inzicht in het brein, met behandeling op maat!

Pauwstraat 6
5451 PZ Mill
0636312243
info@brainmed.nl
www.brainmed.nl