FAQ items aan het laden...

Neurofeedback bij Angst

Neurofeedback bij Angst2023-10-22T16:08:28+02:00

Neurofeedback bij Angst

Neurofeedback kan een uitkomst zijn bij alle vormen van angst, dwang en paniek. Het is veilig, heeft geen bijwerkingen en het heeft lange termijn effecten. De meeste mensen die ik met angst trainen, doen dit middels neurofeedback thuis training.

Onbehandelde angst kan verlammend gaan werken en iemand zijn leven gaan beheersen. Werk, school, het aangaan en onderhouden van sociale relaties en iemands toekomstperspectief kunnen sterk negatief worden beïnvloed door angst. Vaak is er sprake van een zekere mate van vermijding, waardoor de angst na verloop van tijd juist toeneemt.

Ansgt bij de bron aanpakken

Met neurofeedback behandeling kunnen we de angst bij de bron aanpakken, namelijk de verstoorde balans in de hersenen. Als we de angst in het hersenonderzoek (QEEG), dat voorafgaande aan de neurofeedback bij angst behandeling wordt uitgevoerd, kunnen terugzien kunnen we de hersenen hier ook gericht op trainen (resetten).

Effectiviteit neurofeedback bij angst

In de praktijk zie ik dat neurofeedback vaak uitkomst kan bieden voor mensen met angstklachten. Ook als psychologische behandeling en medicatie geen of onvoldoende effect hebben gehad heeft neurofeedback bij angst een kans van slagen. Gemiddeld zie ik bij 75% van de cliënten met angst een duidelijke afname van de angst. Soms kan in samenspraak met de behandelend arts stapsgewijs bestaande medicatie worden afgebouwd.

Neurofeedback op de praktijk of thuis

Neurofeedback is nog niet ‘evidence based’ en geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische klachten, maar vormt vaak wel een goed alternatief voor praattherapie en medicatie.

Bij Brainmed is het zowel mogelijk om op een praktijk locatie te trainen als middels neurofeedback thuis.

Thuis trainen geeft veel vrijheid, minder afhankelijk en een sterk gevoel van regie over je eigen behandeling/ angst/ leven. Onbeperkt trainen waar en wanneer u wilt en binnen de grenzen van uw eigen belastbaarheid. voor een vast bedrag. Het gemiddelde rendement van de neurofeedback thuis ligt bovendien hoger als bij de training op de praktijk. Op de praktijk is het echter weer mogelijk om de training te combineren met coaching/ psychologische begeleiding. Er is dus voor ieder wat wils. Neurofeedback therapie is zowel op de praktijk als thuis altijd maatwerk en afgestemd op uw QEEG en wensen en behoeften.

0
Neurofeedback cliënten
0
QEEG afnames
0
Jaren ervaring
0
Klantbeoordeling
Brainmed geeft inzicht

Neurofeedback bij angst

Voor wie?

Met Neurofeedback bij angst behandel ik cliënten met de volgende klachten.

 • Paniekstoornis (paniekaanvallen)

 • Sociale fobie (angst voor negatieve beoordeling in sociale situaties)

 • Dwangstoornis (dwanghandelingen en/ of dwanggedachten)

 • Posttraumatische stressstoornis of PTSS (herbeleving van trauma)

 • Gegeneraliseerde angststoornis (aanhoudende angst en piekeren)

Hier leest u meer over de Neurofeedback behandeling.

Is Neurofeedback bij angst iets voor jou? Neem contact met mij op voor een geheel vrijblijvend oriënterend gesprek.

Neurofeedback behandeling icon

Neurofeedback therapie thuis werkwijze

Heeft neurofeedback bij angst lange-termijn effecten?

Uit onderzoeken naar de toepassing van neurofeedback bij ADHD & ADD komt naar voren dat er sprake is van lange-termijn effecten bij Neurofeedback (Heinrich et al. 2004; Leins et al. 2007; Strehl et al. 2006; Gevensleben et al. 2010).

In de klinische praktijk zien we ook duurzame effecten van neurofeedback bij angst, maar er dient goed gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek plaats te vinden om harde uitspraken te kunnen doen over de lange termijn effecten van neurofeedback bij angst.

Met neurofeedback bij angst leren we de hersenen weer in balans te komen. De hersenen worden als het ware weer in de goede stand gezet (gereset) en dit leidt tot een afname van de klachten. Vooral bij neurofeedback thuis zie ik erg goede resultaten bij mensen met angst, omdat mensen zelf de regie krijgt over zijn/ haar eigen behandeling en minder afhankelijk wordt van een zorgverlener.

Neurofeedback bij angst kan een uitkomst zijn bij dwang-, paniek- en angststoornissen. In tegenstelling tot medicatie kunnen we met neurofeedback de angst bij de bron aanpakken.

Neurofeedback bij angst vs Medicatie

Neurofeedback

 • pakt de klachten bij de bron aan

 • effectief bij 75% van de cliënten

 • lange termijn effecten

 • geen bijwerkingen

 • intensief traject

 • vaak slechts gedeeltelijke vergoeding

Medicatie

 • snel effect

 • makkelijk verkrijgbaar

 • vaak volledige vergoeding

 • medicatie ‘geneest’ niet, maar bestrijdt enkel de symptomen

 • vaak een zoektocht naar de juiste medicatie

 • veel kans op bijwerkingen en verslaving/ gewenning

Neurofeedback bij anststoornissen

Zowel bij patiënten met depressie als angst zien we vaak dat de rechter voorkant van de hersenen actiever is dan de linker voorkant.

Een overactieve rechter voorkant van het hoofd (of onder actieve linker voorkant van het hoofd) vormt dan ook een biologische predispositie (gevoeligheid) voor zowel depressie als angst en komt derhalve vaak samen voor bij patiënten.

Met Neurofeedback bij angststoornissen, leren we de hersenen weer in balans te komen.

Angststoornissen zoals:

 • paniekstoornis (paniekaanvallen)
 • sociale fobie (angst voor negatieve beoordeling in sociale situaties)
 • dwangstoornis (dwanghandelingen en/ of dwanggedachten)
 • posttraumatische stressstoornis of PTSS (herbeleving van trauma)
 • gegeneraliseerde angststoornis (aanhoudende angst en piekeren)

Met neurofeedback bij angststoornissen leren we de hersenen weer in balans te komen. De hersenen worden als het ware weer in de goede stand gezet (gereset) en dit leidt tot een afname van de klachten.

Neurofeedback is uiteraard geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische klachten, maar vormt in veel gevallen een alternatief voor praattherapie en medicatie.

Waarom neurofeedback?

 • Gemiddeld bij 75% van de cliënten effectief

 • Geen bijwerkingen

 • Veilig en pijnloos

 • Lange termijn effecten

 • Alternatief voor praattherapie en medicatie

Waarom Brainmed?

 • Behandeling door een neuropsycholoog met 18 jaar ervaring

 • Geen wachtlijst

 • Op de praktijk bied ik 19 kanaals QEEG Z-score SURFACE; sLORETA en swLORETA Z Score Neurofeedback aan.

 • Thuis kunt u trainen middels Neurofeedback at home Dezelfde kwaliteit en het maatwerk als op de praktijk,, maar onbeperkt trainen waar en wanneer als u wilt voor een vast bedrag.

 • Veel ervaring met medicatieafbouw

 • Een vaste behandelaar

Wat zeggen klanten over Brainmed?

In de afgelopen 18 jaar heb ik als neuropsycholoog veel ervaring opgedaan met QEEG, neurofeedback en neurofeedback thuis.

Neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan en vormt een goed alternatief voor praten en medicatie.

Lees hier alle klantbeoordelingen

Kan ik iets voor u betekenen?

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Advies en vragen - icon

Veel gestelde vragen over Neurofeedback bij angst

QEEG afwijkingen bij angst2023-10-04T17:37:32+02:00

Wat zijn de QEEG afwijkingen bij angst?

Als we naar de activiteit in de hersenen kijken (QEEG) zien we bij mensen met angststoornissen verschillende afwijkingen voorkomen:

Overarousal (te veel snelle hersengolven) over de rechter achterkant van het brein (parietale cortex). De achterkant van het brein zorgt voor de integratie van informatie die binnenkomt via de zintuigen. Afwijkingen in dit deel zorgen voor problemen op het vlak van de prikkelverwerking.

Overarousal (te veel snelle hersengolven) over de rechter voorkant van het brein (prefrontale en frontale cortex). Dit gaat vaak gepaard met aanhoudende negatieve en angstige gedachten.

Afwijkingen op de hersengolven betrokken bij het vermogen om lichamelijk en geestelijk te ontspannen (alpha hersenactiviteit). In de praktijk zien we dat zowel te weinig van dit type hersengolven over de achterkant van het hoofd of juist teveel van dit type hersengolven over de voorkant van het hoofd gepaard kan gaan met angst.

Tevens zien soms dat de snelheid van de alpha (alphapiek frequentie) gemiddeld wat te hoog ligt, war gepaard kan gaan met overalertheid, spanning en angst

Angststoornis?2023-10-04T17:39:12+02:00

Wanneer is er sprake van een angststoornis?

Er is sprake van een angststoornis als de angst zorgt voor een duidelijke lijdenslast of iemand in zijn functioneren beperkt.

Enkele veelvoorkomende angststoornissen zijn:

 • paniekstoornis (paniekaanvallen)
 • sociale fobie (angst voor negatieve beoordeling in sociale situaties)
 • dwangstoornis (dwanghandelingen en/ of dwanggedachten)
 • posttraumatische stressstoornis of PTSS (herbeleving van trauma)
 • gegeneraliseerde angststoornis (aanhoudende angst en piekeren)
Angst in de hersenen2023-10-04T18:44:41+02:00

Wat doet angst in de hersenen?

Bij mensen met angststoornissen zien we vaak afwijkingen in het ‘emotionele brein’. Er zijn hierbij drie hersenstructuren gevonden die een belangrijke rol spelen bij angst: de amygdala, de hippocampus en de mediale prefrontale cortex.
De amygdala is een gebied in de hersenen dat informatie aan emoties koppelt. Verhoogde activiteit van de amygdala hangt samen met angst. De mediale prefrontale cortex kan de amygdala onderdrukken (door de neurotransmitter GABA) en als dit niet of onvoldoende gebeurt is er sprake van een toename van angst.

Hier lees je wat Neurofeedback voor angststoornissen kan betekenen.

Angst en depressie2023-10-04T18:46:01+02:00

Hoe werken hersenen bij angst en depressie?

Uit onderzoek komt naar voren dat als de hersenen aan de linker voorkant actiever zijn dan aan de rechter voorkant dit samenhangt met toenaderingsgedrag, positieve gevoelens en toegang tot positieve herinneringen.
Als de rechter voorkant daarentegen actiever is gaat dit gepaard met negatieve emoties en toegang tot negatieve herinneringen en sociaal terugtrekgedrag.
Zowel bij patiënten met depressie en angst zien we dan ook vaak in de hersenen, dat de rechter voorkant actiever is dan de linker voorkant. Een overactieve rechter voorkant van het hoofd (of onderactieve linker voorkant van het hoofd) vormt dan ook een biologische predispositie (gevoeligheid) voor zowel depressie als angst en komt derhalve vaak samen voor bij patiënten.

Hier lees je wat Neurofeedback voor angst en depressie kan betekenen.

Brainmed oplossingen

Brainmed neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan.

Waar kunt u terecht?

De neurofeedback trainingen kunnen op één van de praktijklocaties of aan huis plaatsvinden middels Neurofeedback thuis.

Hier vindt u de praktijk locaties.

Brainmed

 

 

Brainmed geeft inzicht in het brein, met behandeling op maat!

Pauwstraat 6
5451 PZ Mill
0636312243
info@brainmed.nl
www.brainmed.nl