Neurofeedback bij Burn-out
Met Neurofeedback bij burn-out richt ik me op het verlichten van de psychische, cognitieve en lichamelijke klachten die bij een burn-out vaak voorkomen.
Een Neurofeedback behandeling kent geen bijwerkingen en is veilig en pijnloos.
Klachten als gevolg van burn-out kunnen o.a. zijn;
- gevoeligheid voor overprikkeling
- aandacht- en concentratieproblemen
- brain fog/ hersenmist
- lichamelijke en geestelijke onrust
- verminderde efficiënte van de informatieverwerking
- mentale traagheid/ woordvindingsproblemen
- hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, dubbelzien, wazig zien
- slaapproblemen/ vermoeidheid/ lusteloosheid
- een verminderde belastbaarheid
- gevoeligheid voor spanning, stress, angst
- emotionele instabiliteit (sneller geïrriteerd raken)
- depressie
Neurofeedback is nog niet ‘evidence based’ en geen wondermiddel geschikt voor iedereen met klachten, maar vormt bij burn-out vaak wel een goed alternatief voor praattherapie en medicatie.
Bij Brainmed is het zowel mogelijk om op een praktijk locatie te trainen als middels neurofeedback thuis.
Thuis trainen geeft veel vrijheid. Onbeperkt trainen waar en wanneer u wilt en binnen de grenzen van uw eigen belastbaarheid. voor een vast bedrag. Het gemiddelde rendement van de neurofeedback thuis ligt bovendien hoger als bij de training op de praktijk. Op de praktijk is het echter weer mogelijk om de training te combineren met coaching/ psychologische begeleiding. Er is dus voor ieder wat wils. Neurofeedback therapie is zowel op de praktijk als thuis altijd maatwerk en afgestemd op uw QEEG en wensen en behoeften.
Wist u dat?
Neurofeedback bij burn-out klachten
In de afgelopen 18 jaren heb ik veel ervaring opgedaan met neurofeedback bij burn-out klachten en gemiddeld zie ik binnen Brainmed:
Hier leest u meer over onze Neurofeedback behandeling.
Wilt u weten of Neurofeedback bij burn-out en stress iets voor u is? Neem contact met mij op voor een geheel vrijblijvend oriënterend gesprek.

Neurofeedback therapie thuis werkwijze
Neurofeedback therapie thuis
Naast neurofeedback op de praktijklocaties is het ook mogelijk om neurofeedback thuis te ondergaan. Geen reistijd, files en parkeerproblemen en trainen waar, wanneer en zo vaak als het u uitkomt. Dit heet ´Neurofeedback at home.
Neurofeedback is een training waarbij de hersenen feedback krijgen op wat ze doen waardoor er een leerproces plaatsvindt. We belonen gewenste hersenactiviteit in de training. U ontvangt professionele neurofeedback apparatuur vanuit Brainmed en er word u geleerd om de neurofeedback bij u zelf, uw partner of uw kind in te zetten. Zo kunt u de Neurofeedback behandeling thuis ondergaan in uw eigen tijd. U wordt online en telefonisch begeleid door een ervaren neuropsycholoog en kunt onbeperkt trainen.
Burn-out en stress klachten
Stress heeft voor veel mensen een negatieve bijklank. We associëren dit vaak met een gejaagd vervelend gevoel, waarbij we dit in ons dagelijkse leven vaak onder tijdsdruk of prestatiedruk ervaren.
Is stress slecht?
Veel mensen ervaren dan ook met name stress als ze aan het werk zijn en willen presteren, maar ook zaken buiten het werk, zoals ziekte, relatieproblemen, geldproblemen, zorgen om de kinderen, mantelzorg en tal van andere zaken kunnen zorgen voor stress. Stress op zichzelf is echter niet negatief voor ons lichaam. Het activeert ons lichaam om tijdelijk extra scherp en alert te zijn en maakt dat we tijdelijk beter kunnen presteren en ons zelf kunnen motiveren om tot actie te komen. Zolang we ons lichaam na stress weer laten herstellen door gericht te ontspannen of uit de stressvolle setting te gaan, ondervinden we geen negatieve effecten van kortdurende stress.
Langdurige stress
Het probleem ontstaat echter wanneer de stress lang aanhoudt of zelfs een chronisch karakter krijgt. Stress activeert en stimuleert ons hele lichaam en dit kost erg veel energie. Bij chronische stress zonder herstelfase ontstaan er vaak problemen. Verminderde vitaliteit, vermoeidheid, snel geïrriteerd raken, aandacht- en concentratieproblemen, geheugenproblemen, slaapproblemen, stemmingsklachten, angstklachten, een laag zelfbeeld en psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn zijn voorbeelden van klachten die vaak ontstaan bij langdurige stress. Vaak hebben mensen ook minder behoefte aan sociale contacten en zijn ze sneller en vaker geneigd om middelen in te zetten, zoals slaapmiddelen en alcohol om zichzelf op de been te houden. De prestaties verminderen en mensen teren steeds meer in op hun energiereserves. Er is kortom sprake van een verstoorde balans in ons stresssysteem gekenmerkt door veel activatie en weinig tot geen herstel en rust.
Burn-out
Wanneer deze balans in ons lichaam verstoord raakt, geeft ons lichaam eerst tal van waarschuwingssignalen en als deze signalen worden geïnterpreteerd als waarschuwingen en er op tijd ingegrepen wordt, herstelt de balans zich in ons lichaam. Als dit echter niet gebeurt, kunnen bovenstaande klachten ontstaan en een chronisch karakter krijgen. Dit noemen we een burn-out. Een burn-out wordt gekenmerkt door een chronisch geactiveerd stresssysteem.
Neurofeedback bij burn-out helpt uw brein weer in balans te komen en de burn-out klachten te verlichten. Met ons burn-out preventieplan voorkomen we vervolgens dat de burn-out klachten weer terug komen.
Neurofeedback bij burn-out
Stress versus crash
Voordat we neurofeedback bij burn-out en stress klachten kunnen inzetten wordt er aan de hand van een hersenmeting (QEEG) in kaart gebracht welke afwijkingen er zichtbaar zijn in het brein.
Het QEEG
Wij onderscheiden doorgaans twee stadia van burn-out in het QEEG, namelijk het ‘stress stadium’ en het ‘crash stadium’. Bij het eerste stadium is er sprake van een chronisch geactiveerd stresssysteem, gekenmerkt door overmatige snelle (bèta en high bèta) hersenactiviteit.
Als we het brein vergelijken met de motor van een auto, dan wordt er als het ware continu vol het gaspedaal ingetrapt en niet meer geremd. Bij het stress stadium staan het snelle geïrriteerd raken, de slaapproblemen, de angstklachten en de psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn vaak op de voorgrond.
Crash
Het tweede stadium, de zogenaamde crash ontstaat vaak later en bestaat uit een uitgeblust brein (weinig snelle bèta hersenactiviteit, verminderde P300 amplitude en een verlaagde alphapiek frequentie) en kan worden vergeleken met een motor waarbij het gaspedaal nog steeds vol wordt ingetrapt, maar er tegelijkertijd ook vol de handrem wordt aangetrokken. Bij het crash stadium staan de verminderde vitaliteit, vermoeidheid, motivatieproblemen, aandacht- en concentratieproblemen, geheugenproblemen, stemmingsklachten en een laag zelfbeeld vaak voorop.
Burn-out preventieplan
Met neurofeedback bij burn-out, kunnen we het brein weer resetten en de burn-out gerelateerde klachten verlichten, maar om te voorkomen dat iemand in de toekomst opnieuw burn-out klachten ontwikkelt besteden we ook aandacht aan een burn-out preventieplan.
Dit burn-out preventieplan bestaat meestal uit de onderstaande onderdelen:
Neurofeedback bij burn-out verlicht klachten en voorkomt terugval met het burn-out preventieplan.
Wat zeggen klanten over Brainmed?
In de afgelopen 18 jaar heb ik als neuropsycholoog veel ervaring opgedaan met QEEG, neurofeedback en neurofeedback thuis.
Neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan en vormt een goed alternatief voor praten en medicatie.
Veel gestelde vragen over Neurofeedback
Brainmed neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan.
Hoe kiest u een neurofeedback praktijk?
De neurofeedback praktijken schieten werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Waar kun je op letten als je een neurofeedback praktijk uitkiest?
Er zijn in mijn ogen 5 zaken waar je als client op dient te letten bij de keuze voor een neurofeedback praktijk.
1. Kies een behandelaar die er voor heeft geleerd om aan uw brein te sleutelen
Het klinkt misschien als een open deur om een behandelaar te kiezen die er voor heeft geleerd om neurofeedback te verrichten, maar toch blijkt dat in de praktijk moeilijker dan gedacht. Zo vinden we niet meer dan normaal om ons gebit door een tandarts te laten onderhouden, als we ziek zijn gaan we naar een huisarts, maar als we onze hoofd willen laten trainen, waar gaan we dan naar toe? Het antwoord luidt: dan gaan we naar een neuropsycholoog. Een neuropsycholoog is gespecialiseerd in de relatie tussen hersenen en gedrag en heeft een universitaire studie afgerond om mensen met dit soort klachten te kunnen helpen. Hij/ zij is bevoegd om mensen te trainen op breinfuncties. Waarom laten veel mensen zich dan verleiden om aan hun brein te laten sleutelen door andere aanbieders? De reden ligt er in dat veel praktijken en behandelaars zich neurofeedback specialist noemen. Dit klinkt heel leuk, maar iedereen kan dit zeggen. Zonder opleiding in de neuropsychologie is het in mijn ogen zelfs misleidend om deze titel aan te nemen.
2. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook
Neurofeedback is een mooie vorm van behandeling. Het is mits goed verricht veilig en pijnloos en is breed inzetbaar bij tal van klachten. Het is echter geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische, neurologische en/ of neurobiologische klachten, maar vormt soms een goed en veilig alternatief voor praattherapie en medicatie.
Op het internet zijn er neurofeedback praktijken die succescijfers van 90% of hoger rapporteren. Dit sluit niet aan bij de cijfers afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek en ook niet bij mijn eigen ervaringen opgedaan in de afgelopen 18 jaar. Gemiddeld zie ik bij 75% van de cliënten een duidelijke verlichting van de klachten optreden. Dit succespercentage sluit ook aan bij de wetenschappelijke studies die er op dit vlak hebben plaatsgevonden.
Dus klinkt het allemaal wat te mooi om waar te zijn, dan is dat in dit geval helaas ook zo. Commerciële uitingen om de praktijk te vullen en wensdenken zijn geen probleem, zowel de client/ consument maar niet wordt misleid. Dat is in dit geval helaas wel zo.
3. Laat je niet verblinden door technische termen
In de wereld van neurofeedback zijn er heel wat technische termen voorhanden. Ik noem een paar termen die ik zelf ook gebruik op deze website: sLORETA, swLORETA, Surface, Z-score neurofeedback, QEEG, enz. Dit klinkt allemaal hartstikke technisch en geavanceerd. Technisch termen en claims over de werkzaamheid gaan vaak gelijk op. Zo lees ik op het internet bij sommige partijen dat er 50% minder behandelingen nodig zijn en dat sLORETA en swLORETA superieure resultaten geven boven andere methoden.
Bedenk hierbij goed dat neurofeedback in wezen niets anders is dan het belonen van een hersengolf met het idee dat dit meer gaat voorkomen en het brein dit gaat onthouden. Hoewel het slagingspercentage van neurofeedback bij mij op de praktijk met 19 elektroden sLORETA, swLORETA en Surface Z-score neurofeedback vergelijkbaar is met 1 elektrode thuistraining (beiden gemiddeld 75%), zie ik dat de mensen die neurofeedback thuis training ondergaan met 1 elektrode gemiddeld meer rendement behalen in vergelijking met de mensen die op een praktijk trainen. De klachten verlichten meer, de technische QEEG veranderingen zijn sterker en de lange termijn effecten zijn sterker. Hoe kan dit vraagt u zich wellicht af?
Oefening baart kunst
Dit heeft er mee te maken dat mensen thuis onbeperkt kunnen trainen en de kracht van neurofeedback met name in de herhaling zit. Doordat het thuis haalbaar is om onbeperkt te trainen voor een vast bedrag, kunnen mensen thuis veel meer uren trainen dan op een praktijk. Het spreekwoord luidt niet voor niks: ‘oefening baart kunst’ en dat gaat hier dus ook op. Door veel te oefenen wordt men vanzelf ergens goed in. Door veel te oefenen verbeteren de prestaties. Zo trainen mensen op een praktijk gemiddeld 24-26 uur in een traject, maar thuis trainen de mensen in een gemiddeld traject wel 60-80 uur.
Maak het niet te moeilijk
Hoewel het trainen met 19 elektroden efficiënter is, omdat er in dezelfde tijd meer delen van het brein kunnen worden getraind als bij 1 elektrode thuistraining, is waarschijnlijk de trainingsspecificiteit van de thuistraining (1 plek per keer) in combinatie met de mogelijkheid om onbeperkt te trainen (oefening baart kunst) doorslaggevend bij het te behalen rendement. Waarschijnlijk is het gericht en specifiek trainen van 1 deel van het brein makkelijker voor het brein om te begrijpen/ onthouden. Bij sLORETA en swLORETA training met 19 elektroden wordt er aan het brein gevraagd om 2, 3 of zelf meer nieuwe dingen tegelijkertijd te leren. Vergelijk dit eens met Duitse woordjes leren terwijl je op een evenwichtsbalk gaat lopen en tegelijkertijd ballen probeert te jongleren. Bij 1 kanaals training worden deze nieuwe aan te leren vaardigheden geïsoleerd getraind en is het makkelijker om deze nieuwe relaties te leggen en te onthouden.
4. Kijk niet alleen naar de directe kosten, maar kijk of de kosten het waard zijn
Mensen trainen op een praktijk gemiddeld 24-26 uur (12-13 trainingen). Vaak zit er een natuurlijk begrenzing op het aantal trainingen i.v.m. de snel oplopende kosten op een praktijk. Thuis trainen de mensen echter gemiddeld voor dezelfde kosten traject wel 60-80 uur of zelfs een veelvoud hiervan (niet ongebruikelijk bij NAH en burn-out), omdat de kosten vast staan en extra trainingen niets extra kosten. Ook trainen mensen met thuistraining vaak verschillende klachten/ functies achter elkaar, waardoor de mogelijkheden op klachtverlichting/ een verbetering van het algehele welzijn enorm toenemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om eerst op klacht A (laten we zeggen depressie) te trainen en en als dit is verbeterd daarna nog gericht klacht B (laten we zeggen concentratieproblemen) te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om op verschillende probleemgebieden/ klachten te trainen.
Empowerment
Bij thuistraining werk ik binnen Brainmed met het empowerment model, waarbij ik de client de regie wil geven over zijn eigen leven en klachten door hem/ haar te faciliteren in het verlichten van klachten. Het gaat hierbij in wezen om mensen te stimuleren hun eigen kracht te vinden en die te activeren. Door met een koopconstructie en huurkoopconstructie te werken bied ik mensen de mogelijkheid om ook na de afronding van de begeleiding van 14 weken zelfstandig verder te kunnen trainen en het maximale uit de training te kunnen halen. Mocht het om wat voor een reden (scheiding, overlijden dierbare, veel stress, enz) in de toekomst toch weer wat minder gaan, dan kunt u de training herhalen en weer de positieve effecten van de training ondergaan. Hierdoor wordt u minder afhankelijk van mij/ de zorgverlener en houd u zelf de regie over uw leven en klachten. Bij thuistraining is er sprake van een levenslange licentie om te kunnen trainen en dat geeft rust.
5. Kies voor een praktijk die een QEEG voormeting maakt
Aan de hand van een QEEG kan er worden bepaald of neurofeedback überhaupt zinvol is. Als je dit niet laat maken bij de start, dan weet je niet of er een relatie bestaat tussen de klachten en het brein. Dus kies wat je ook doet altijd voor een praktijk die gebruik maakt van QEEG.
Waar kunt u terecht?
De neurofeedback trainingen kunnen op één van de praktijklocaties of aan huis plaatsvinden middels Neurofeedback thuis.
Hier vindt u de praktijk locaties.