Neurofeedback bij Burn-out en stress
Ervaart u burn-out klachten en / of stress? Neurofeedback bij burn-out en stress vormt een alternatief voor praten en pillen.
Een Neurofeedback behandeling kent geen bijwerkingen en is veilig en pijnloos.
Neurofeedback richt zich op het weer in balans trainen van het brein. Afhankelijk van het stadium waarin de burn-out zich bevindt (stress versus crash) gaan we het brein gericht trainen om te kalmeren of juist te activeren. In de afgelopen 15 jaren heb ik veel ervaring opgedaan met neurofeedback als toepassing bij burn-out en gemiddeld zie ik dat er bij 75% van alle cliënten met burn-out klachten binnen 15 neurofeedback trainingen een sterke verlichting van de klachten optreden. Gemiddeld ligt het aantal neurofeedback trainingen bij cliënten met burn-out op 15 neurofeedback trainingen en merken cliënten na 8-10 trainingen verlichting van de klachten optreden.
Wist u dat?
Neurofeedback bij burn-out klachten
In de afgelopen 18 jaren heb ik veel ervaring opgedaan met neurofeedback bij burn-out klachten en gemiddeld zie ik binnen Brainmed:
Hier leest u meer over onze Neurofeedback behandeling.
Wilt u weten of Neurofeedback bij burn-out en stress iets voor u is? Neem contact met mij op voor een geheel vrijblijvend oriënterend gesprek.

Werkwijze Neurofeedback op een praktijk
Neurofeedback therapie thuis
Naast neurofeedback op de praktijklocaties is het ook mogelijk om neurofeedback thuis te ondergaan. Geen reistijd, files en parkeerproblemen en trainen waar, wanneer en zo vaak als het u uitkomt. Dit heet ´Neurofeedback at home.
Neurofeedback is een training waarbij de hersenen feedback krijgen op wat ze doen waardoor er een leerproces plaatsvindt. We belonen gewenste hersenactiviteit in de training. U ontvangt professionele neurofeedback apparatuur vanuit Brainmed en er word u geleerd om de neurofeedback bij u zelf, uw partner of uw kind in te zetten. Zo kunt u de Neurofeedback behandeling thuis ondergaan in uw eigen tijd. U wordt online en telefonisch begeleid door een ervaren neuropsycholoog en kunt onbeperkt trainen.
Burn-out en stress klachten
Stress heeft voor veel mensen een negatieve bijklank. We associëren dit vaak met een gejaagd vervelend gevoel, waarbij we dit in ons dagelijkse leven vaak onder tijdsdruk of prestatiedruk ervaren.
Is stress slecht?
Veel mensen ervaren dan ook met name stress als ze aan het werk zijn en willen presteren, maar ook zaken buiten het werk, zoals ziekte, relatieproblemen, geldproblemen, zorgen om de kinderen, mantelzorg en tal van andere zaken kunnen zorgen voor stress. Stress op zichzelf is echter niet negatief voor ons lichaam. Het activeert ons lichaam om tijdelijk extra scherp en alert te zijn en maakt dat we tijdelijk beter kunnen presteren en ons zelf kunnen motiveren om tot actie te komen. Zolang we ons lichaam na stress weer laten herstellen door gericht te ontspannen of uit de stressvolle setting te gaan, ondervinden we geen negatieve effecten van kortdurende stress.
Langdurige stress
Het probleem ontstaat echter wanneer de stress lang aanhoudt of zelfs een chronisch karakter krijgt. Stress activeert en stimuleert ons hele lichaam en dit kost erg veel energie. Bij chronische stress zonder herstelfase ontstaan er vaak problemen. Verminderde vitaliteit, vermoeidheid, snel geïrriteerd raken, aandacht- en concentratieproblemen, geheugenproblemen, slaapproblemen, stemmingsklachten, angstklachten, een laag zelfbeeld en psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn zijn voorbeelden van klachten die vaak ontstaan bij langdurige stress. Vaak hebben mensen ook minder behoefte aan sociale contacten en zijn ze sneller en vaker geneigd om middelen in te zetten, zoals slaapmiddelen en alcohol om zichzelf op de been te houden. De prestaties verminderen en mensen teren steeds meer in op hun energiereserves. Er is kortom sprake van een verstoorde balans in ons stresssysteem gekenmerkt door veel activatie en weinig tot geen herstel en rust.
Burn-out
Wanneer deze balans in ons lichaam verstoord raakt, geeft ons lichaam eerst tal van waarschuwingssignalen en als deze signalen worden geïnterpreteerd als waarschuwingen en er op tijd ingegrepen wordt, herstelt de balans zich in ons lichaam. Als dit echter niet gebeurt, kunnen bovenstaande klachten ontstaan en een chronisch karakter krijgen. Dit noemen we een burn-out. Een burn-out wordt gekenmerkt door een chronisch geactiveerd stresssysteem.
Neurofeedback bij burn-out helpt uw brein weer in balans te komen en de burn-out klachten te verlichten. Met ons burn-out preventieplan voorkomen we vervolgens dat de burn-out klachten weer terug komen.
Neurofeedback bij burn-out
Stress versus crash
Voordat we neurofeedback bij burn-out en stress klachten kunnen inzetten wordt er aan de hand van een hersenmeting (QEEG) in kaart gebracht welke afwijkingen er zichtbaar zijn in het brein.
Het QEEG
Wij onderscheiden doorgaans twee stadia van burn-out in het QEEG, namelijk het ‘stress stadium’ en het ‘crash stadium’. Bij het eerste stadium is er sprake van een chronisch geactiveerd stresssysteem, gekenmerkt door overmatige snelle (bèta en high bèta) hersenactiviteit.
Als we het brein vergelijken met de motor van een auto, dan wordt er als het ware continu vol het gaspedaal ingetrapt en niet meer geremd. Bij het stress stadium staan het snelle geïrriteerd raken, de slaapproblemen, de angstklachten en de psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn vaak op de voorgrond.
Crash
Het tweede stadium, de zogenaamde crash ontstaat vaak later en bestaat uit een uitgeblust brein (weinig snelle bèta hersenactiviteit, verminderde P300 amplitude en een verlaagde alphapiek frequentie) en kan worden vergeleken met een motor waarbij het gaspedaal nog steeds vol wordt ingetrapt, maar er tegelijkertijd ook vol de handrem wordt aangetrokken. Bij het crash stadium staan de verminderde vitaliteit, vermoeidheid, motivatieproblemen, aandacht- en concentratieproblemen, geheugenproblemen, stemmingsklachten en een laag zelfbeeld vaak voorop.
Burn-out preventieplan
Met neurofeedback bij burn-out, kunnen we het brein weer resetten en de burn-out gerelateerde klachten verlichten, maar om te voorkomen dat iemand in de toekomst opnieuw burn-out klachten ontwikkelt besteden we ook aandacht aan een burn-out preventieplan.
Dit burn-out preventieplan bestaat meestal uit de onderstaande onderdelen:
Neurofeedback bij burn-out verlicht klachten en voorkomt terugval met het burn-out preventieplan.
Klanten beoordelen mij
In de afgelopen 18 jaar heb ik als neuropsycholoog veel ervaring opgedaan met QEEG en neurofeedback.
QEEG werkt vaak erg verhelderend om de relatie tussen de hersenen en de klachten inzichtelijk te maken. Vaak geeft een QEEG ook richting voor evt. verdere behandeling.
Neurofeedback is een gepersonaliseerde training die erg goede resultaten laat zien bij o.a. hersenletsel, angst, ASS, ADHD, burn-out en Long COVID. Het is een veilige, natuurlijke manier om klachten blijvend te verlichten.
Veel gestelde vragen over Neurofeedback