Neurofeedback door een neuropsycholoog

 

 

Neurofeedback is een training om psychische, neurologische en neurobiologische klachten te verlichten door beloning van gewenste hersenactiviteit. Het is veilig, heeft geen bijwerkingen en heeft lange termijn effecten.

Gemiddeld zie ik bij 75% van de mensen die neurofeedback ondergaan een wezenlijke verlichting van de klachten. Bij neurofeedback worden de hersenen als het ware weer in de goede stand getraind, je zou het kunnen vergelijken met een reset van het brein. Neurofeedback kan bij Brainmed op de praktijk en middels neurofeedback thuis.

Thuis train je onbeperkt, waar en wanneer je wil voor een vast bedrag per maand. Online begeleiding door een neuropsycholoog met 18 jaar ervaring en net als op de praktijk altijd maatwerk en afgestemd op uw brein. Thuis trainen geeft vrijheid en je hebt geen reistijd, files en parkeerproblemen

Op de praktijk train je met 19 elektroden middels sLORETA en swLORETA. Ook is hier meer ruimte voor coaching en psychologische begeleiding.

0
Neurofeedback trajecten
0
QEEG afnames
0
Jaren ervaring
0
Klantbeoordeling

Neurofeedback

Brainmed biedt neurofeedback op praktijklocaties en neurofeedback thuis.

Neurofeedback op de praktijk

 • 19 elektroden sLORETA, swLORETA training
 • Gepersonaliseerd afgestemd op uw brein/ QEEG
 • 1/ week 120 minuten per training
 • Neuropsycholoog met 18 jaar ervaring
 • U betaalt per training een vast bedrag
 • Effectiviteit: 75%
 • Iedere training inzicht middels QEEG meting
 • Gemiddelde trajectduur: 12-13 trainingen

Neurofeedback thuis

 • Huur(koop) van een neurofeedback set & begeleiding
 • Gepersonaliseerd afgestemd op uw brein/ QEEG
 • Onbeperkt trainen, waar en en wanneer u wil
 • Neuropsycholoog met 18 jaar ervaring
 • 25-30 trainingen voor 750 euro
 • Effectiviteit: 75%, maar rendement hoger dan op de praktijk
 • Iedere training inzicht middels trainingsdata en na 7 en 14 weken QEEG hermeting
 • Extra gezinslid traint voor 375,-, bij gecombineerde begeleiding

Wat zeggen klanten over Brainmed?

In de afgelopen 18 jaar heb ik als neuropsycholoog veel ervaring opgedaan met QEEG, neurofeedback en neurofeedback thuis.

Neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan en vormt een goed alternatief voor praten en medicatie.

Lees hier alle klantbeoordelingen

Brainmed geeft inzicht

Neurofeedback:
voor wie?

Neurofeedback is gericht op het trainen van de hersenen om verschillende psychische en neurobiologische klachten te trainen.

 • Slaapproblemen

 • Depressie

 • Migraine/ hoofdpijn

 • NLD

 • Dwang stoornis

 • Epilepsie

 • Chronische vermoeidheid

 • Stress

 • Prestatieverbetering / peak performance training

Geïnteresseerd in een Neurofeedback? Neem contact met mij op voor een oriënterend gesprek.

Of lees meer over Neurofeedback behandelbare klachten.

Neurofeedback behandeling icon

Werkwijze Neurofeedback op een praktijk

Neurofeedback

Neurofeedback kan op op één van de praktijklocaties of middels Neurofeedback thuis.

Neurofeedback op de praktijk

Op een praktijklocatie wordt u één keer per week getraind door een neuropsycholoog. Per behandeling (120 minuten) ondergaat u 90 minuten training. Er wordt getraind met 19-21 elektroden en middels SURFACE, SLORETA en swLORETA full cap QEEG Z score training. De tijd buiten het trainen om wordt gebruikt voor het bevestigen van de EEG badmuts, het bespreken van de effecten en het begeleiden van de training. De training kan ook gecombineerd worden met coaching/ psychologische begeleiding.

Neurofeedback thuis

Bij neurofeedback thuis traint u onbeperkt waar en wanneer u wilt met een neurofeedback apparaat met 1 elektrode. Zo kunt u de Neurofeedback thuis ondergaan in uw eigen tijd. U wordt online en telefonisch begeleid door een ervaren neuropsycholoog en kunt onbeperkt trainen binnen de grenzen van uw eigen belastbaarheid. Dezelfde kwaliteit en effectiviteit als bij trainen op de praktijk, maar het gemak en comfort van thuis trainen waar en wanneer het u uitkomt. Bovendien is het rendement van de thuistraining wat hoger dan bij training op de praktijk.

Bij neurofeedback thuis wordt er gebruik gemaakt van professionele neurofeedback apparatuur en software. De innovatieve elektroden die gebruikt worden maken contact met de huid zonder gebruik van EEG gel. Na de training hoeft u uw haren dus niet te wassen. Dit maakt het trainen aanzienlijk laagdrempeliger. Brainmed is exclusief aanbieder van deze combinatie van hardware en software in Nederland.

Neurofeedback is zowel op de praktijk als thuis altijd maatwerk en afgestemd op uw QEEG.

Neurofeedback thuis

Wat doe ik tijdens neurofeedback?

Tijdens de neurofeedback zit u in een stoel achter een scherm en kijkt u naar een youtube filmpje of speelt u een game met uw hoofd. Uw hersenen worden continu gemeten met de elektrode(n) op uw hoofd. Hier voelt u niets van. In de software is uw persoonlijk behandelplan gezet en door uw hersenactiviteit continu en ‘in realtime’ te meten word u precies op de momenten dat uw hersenen gewenste hersenactiviteit vertonen beloond.

Door dit belonen heel vaak te herhalen leren de hersenen na verloop van tijd de gewenste hersenactiviteit vaker aan te gaan maken. Rond dit punt beginnen de klachten vaak af te nemen en wordt de klachtverlichting die u ervaart de nieuwe beloning om deze gewenste hersenactiviteit aan te blijven maken.

Neurofeedback is als leren fietsen

U kunt het leerproces bij neurofeedback enigszins vergelijken met leren fietsen.

Net als bij leren fietsen weet je niet meteen wat je moet doen als je er mee start en vergt het veel oefening om het onder de knie te krijgen. Maar als je het eenmaal geleerd hebt, zul je dit ook niet snel meer verleren en gaat het bijna automatisch.

Bij fietsen is er sprake van een onbewuste vorm van leren. Probeer maar eens te beschrijven welke spieren je precies moet aanspannen en ontspannen als je op een fiets je evenwicht wilt bewaren. Waarschijnlijk is dit erg lastig om te doen. Bij neurofeedback therapie is dit ook het geval. Je kunt niet beschrijven wat je moet doen met je hersenen, maar ervaart wel dat de getrainde functies zijn verbeterd en de klachten verlicht.

Heeft u vragen over Neurofeedback? Neem dan contact met mij op.

Waarom neurofeedback?

 • Gemiddeld bij 75% van de cliënten effectief

 • Geen bijwerkingen

 • Veilig en pijnloos

 • Lange termijn effecten

 • Alternatief voor praattherapie en medicatie

Waarom Brainmed?

 • Behandeling door een neuropsycholoog met 18 jaar ervaring

 • Geen wachtlijst

 • Op de praktijk bied ik 19 kanaals QEEG Z-score SURFACE; sLORETA en swLORETA Z Score Neurofeedback aan.

 • Thuis kunt u trainen middels Neurofeedback at home Dezelfde kwaliteit en het maatwerk als op de praktijk,, maar onbeperkt trainen waar en wanneer als u wilt voor een vast bedrag.

 • Veel ervaring met medicatieafbouw

 • Een vaste behandelaar

Hoe kiest u een neurofeedback praktijk?

De neurofeedback praktijken schieten werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Waar kun je op letten als je een neurofeedback praktijk uitkiest?

Er zijn in mijn ogen 5 zaken waar je als client op dient te letten bij de keuze voor een neurofeedback praktijk.

1. Kies een behandelaar die er voor heeft geleerd om aan uw brein te sleutelen

Het klinkt misschien als een open deur om een behandelaar te kiezen die er voor heeft geleerd om neurofeedback te verrichten, maar toch blijkt dat in de praktijk moeilijker dan gedacht. Zo vinden we niet meer dan normaal om ons gebit door een tandarts te laten onderhouden, als we ziek zijn gaan we naar een huisarts, maar als we onze hoofd willen laten trainen, waar gaan we dan naar toe? Het antwoord luidt: dan gaan we naar een neuropsycholoog. Een neuropsycholoog is gespecialiseerd in de relatie tussen hersenen en gedrag en heeft een universitaire studie afgerond om mensen met dit soort klachten te kunnen helpen. Hij/ zij is bevoegd om mensen te trainen op breinfuncties. Waarom laten veel mensen zich dan verleiden om aan hun brein te laten sleutelen door andere aanbieders? De reden ligt er in dat veel praktijken en behandelaars zich neurofeedback specialist noemen. Dit klinkt heel leuk, maar iedereen kan dit zeggen. Zonder opleiding in de neuropsychologie is het in mijn ogen zelfs misleidend om deze titel aan te nemen.

2. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook

Neurofeedback is een mooie vorm van behandeling. Het is mits goed verricht veilig en pijnloos en is breed inzetbaar bij tal van klachten. Het is echter geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische, neurologische en/ of neurobiologische klachten, maar vormt soms een goed en veilig alternatief voor praattherapie en medicatie.

Op het internet zijn er neurofeedback praktijken die succescijfers van 90% of hoger rapporteren. Dit sluit niet aan bij de cijfers afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek en ook niet bij mijn eigen ervaringen opgedaan in de afgelopen 18 jaar. Gemiddeld zie ik bij 75% van de cliënten een duidelijke verlichting van de klachten optreden. Dit succespercentage sluit ook aan bij de wetenschappelijke studies die er op dit vlak hebben plaatsgevonden.

Dus klinkt het allemaal wat te mooi om waar te zijn, dan is dat in dit geval helaas ook zo. Commerciële uitingen om de praktijk te vullen en wensdenken zijn geen probleem, zowel de client/ consument maar niet wordt misleid. Dat is in dit geval helaas wel zo.

3. Laat je niet verblinden door technische termen

In de wereld van neurofeedback zijn er heel wat technische termen voorhanden. Ik noem een paar termen die ik zelf ook gebruik op deze website: sLORETA, swLORETA, Surface, Z-score neurofeedback, QEEG, enz. Dit klinkt allemaal hartstikke technisch en geavanceerd. Technisch termen en claims over de werkzaamheid gaan vaak gelijk op. Zo lees ik op het internet bij sommige partijen dat er 50% minder behandelingen nodig zijn en dat sLORETA en swLORETA superieure resultaten geven boven andere methoden.

Bedenk hierbij goed dat neurofeedback in wezen niets anders is dan het belonen van een hersengolf met het idee dat dit meer gaat voorkomen en het brein dit gaat onthouden. Hoewel het slagingspercentage van neurofeedback bij mij op de praktijk met 19 elektroden sLORETA, swLORETA en Surface Z-score neurofeedback vergelijkbaar is met 1 elektrode thuistraining (beiden gemiddeld 75%), zie ik dat de mensen die neurofeedback thuis training ondergaan met 1 elektrode gemiddeld meer rendement behalen in vergelijking met de mensen die op een praktijk trainen. De klachten verlichten meer, de technische QEEG veranderingen zijn sterker en de lange termijn effecten zijn sterker. Hoe kan dit vraagt u zich wellicht af?

Oefening baart kunst

Dit heeft er mee te maken dat mensen thuis onbeperkt kunnen trainen en de kracht van neurofeedback met name in de herhaling zit. Doordat het thuis haalbaar is om onbeperkt te trainen voor een vast bedrag, kunnen mensen thuis veel meer uren trainen dan op een praktijk. Het spreekwoord luidt niet voor niks: ‘oefening baart kunst’ en dat gaat hier dus ook op. Door veel te oefenen wordt men vanzelf ergens goed in. Door veel te oefenen verbeteren de prestaties. Zo trainen mensen op een praktijk gemiddeld 24-26 uur in een traject, maar thuis trainen de mensen in een gemiddeld traject wel 60-80 uur.

Maak het niet te moeilijk

Hoewel het trainen met 19 elektroden efficiënter is, omdat er in dezelfde tijd meer delen van het brein kunnen worden getraind als bij 1 elektrode thuistraining, is waarschijnlijk de trainingsspecificiteit van de thuistraining (1 plek per keer) in combinatie met de mogelijkheid om onbeperkt te trainen (oefening baart kunst) doorslaggevend bij het te behalen rendement. Waarschijnlijk is het gericht en specifiek trainen van 1 deel van het brein makkelijker voor het brein om te begrijpen/ onthouden. Bij sLORETA en swLORETA training met 19 elektroden wordt er aan het brein gevraagd om 2, 3 of zelf meer nieuwe dingen tegelijkertijd te leren. Vergelijk dit eens met Duitse woordjes leren terwijl je op een evenwichtsbalk gaat lopen en tegelijkertijd ballen probeert te jongleren. Bij 1 kanaals training worden deze nieuwe aan te leren vaardigheden geïsoleerd getraind en is het makkelijker om deze nieuwe relaties te leggen en te onthouden.

4. Kijk niet alleen naar de directe kosten, maar kijk of de kosten het waard zijn

Mensen trainen op een praktijk gemiddeld 24-26 uur (12-13 trainingen). Vaak zit er een natuurlijk begrenzing op het aantal trainingen i.v.m. de snel oplopende kosten op een praktijk. Thuis trainen de mensen echter gemiddeld voor dezelfde kosten traject wel 60-80 uur of zelfs een veelvoud hiervan (niet ongebruikelijk bij NAH en burn-out), omdat de kosten vast staan en extra trainingen niets extra kosten. Ook trainen mensen met thuistraining vaak verschillende klachten/ functies achter elkaar, waardoor de mogelijkheden op klachtverlichting/ een verbetering van het algehele welzijn enorm toenemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om eerst op klacht A (laten we zeggen depressie) te trainen en en als dit is verbeterd daarna nog gericht klacht B (laten we zeggen concentratieproblemen) te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om op verschillende probleemgebieden/ klachten te trainen.

Empowerment

Bij thuistraining werk ik binnen Brainmed met het empowerment model, waarbij ik de client de regie wil geven over zijn eigen leven en klachten door hem/ haar te faciliteren in het verlichten van klachten. Het gaat hierbij in wezen om mensen te stimuleren hun eigen kracht te vinden en die te activeren. Door met een koopconstructie en huurkoopconstructie te werken bied ik mensen de mogelijkheid om ook na de afronding van de begeleiding van 14 weken zelfstandig verder te kunnen trainen en het maximale uit de training te kunnen halen. Mocht het om wat voor een reden (scheiding, overlijden dierbare, veel stress, enz) in de toekomst toch weer wat minder gaan, dan kunt u de training herhalen en weer de positieve effecten van de training ondergaan. Hierdoor wordt u minder afhankelijk van mij/ de zorgverlener en houd u zelf de regie over uw leven en klachten. Bij thuistraining is er sprake van een levenslange licentie om te kunnen trainen en dat geeft rust.

5. Kies voor een praktijk die een QEEG voormeting maakt

Aan de hand van een QEEG kan er worden bepaald of neurofeedback überhaupt zinvol is. Als je dit niet laat maken bij de start, dan weet je niet of er een relatie bestaat tussen de klachten en het brein. Dus kies wat je ook doet altijd voor een praktijk die gebruik maakt van QEEG.

Waar kunt u terecht?

De neurofeedback trainingen kunnen op één van de praktijklocaties of aan huis plaatsvinden middels Neurofeedback thuis.

Hier vindt u de praktijk locaties.

Kan ik iets voor u betekenen?

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Waar kunt u terecht?

De neurofeedback trainingen kunnen op één van de praktijklocaties of aan huis plaatsvinden middels Neurofeedback thuis.

Hier vindt u de praktijk locaties.