Neurofeedback therapie

Neurofeedback therapie vormt een alternatief voor praten en pillen. Een Neurofeedback behandeling kent weinig tot geen bijwerkingen, heeft lange-termijn effecten en is veilig en pijnloos. Gemiddeld zien we bij 75% van de mensen een duidelijke verlichting van de klachten optreden.

Al onze gedachten, gevoelens en gedragingen worden aangestuurd vanuit onze hersenen. Bij mensen met psychische en/ of neurologische klachten is de balans in de hersenen vaak verstoord. De hersenen zijn te actief of juist te onderactief en dit kan gepaard gaan met klachten.

Met neurofeedback therapie leren we de hersenen weer in balans te komen. De hersenen worden als het ware weer in de goede stand gezet (gereset) en dit leidt tot een afname van de klachten. Neurofeedback is een training waarbij de hersenen feedback krijgen op wat ze doen waardoor er een leerproces plaatsvindt. We belonen gewenste hersenactiviteit in de training. Neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan en onderdrukt niet alleen de symptomen zoals dit bij medicatie vaak het geval is.

Het is echter geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische, neurologische  en/ of neurobiologische klachten, maar vormt soms een goed en veilig alternatief voor praattherapie en medicatie.

0
Neurofeedback trajecten
0
QEEG afnames
0
Jaren ervaring
0
Klantbeoordeling
Brainmed geeft inzicht

Voor wie?

Neurofeedback therapie is een training van de hersenen om verschillende psychische, neurologische en neurobiologische klachten te trainen.

Geïnteresseerd? Neem contact met mij op voor een oriënterend gesprek.

Neurofeedback behandeling icon

Werkwijze Neurofeedback op een praktijk

Neurofeedback behandeling

Tijdens Neurofeedback therapie ondergaat u verschillende behandelingen op één van de praktijklocaties.

Naast behandelingen op de praktijklocaties bieden we ook de mogelijkheid de behandeling thuis te ondergaan middels neurofeedback at home.

 

Op een praktijklocatie wordt u standaard één keer per week getraind door een neuropsycholoog.Per behandeling (120 minuten) ondergaat u 90 minuten training. De overige tijd wordt gebruikt voor het bevestigen van de EEG badmuts, het bespreken van de effecten en het begeleiden van de training.

Bij neurofeedback thuistraining traint u waar, wanneer en zo vaak en lang als u wilt. U wordt online en telefonisch begeleid door een ervaren neuropsycholoog.

Neurofeedback therapie is maatwerk, dus het aantal behandelingen verschilt van persoon tot persoon.

De neurofeedback training

U zit in een stoel achter een scherm en kijkt naar een tekenfilm of speelfilm. Uw hersenen worden continu gemeten d.m.v. een soort badsmutsje op uw hoofd (19 kanaals EEG cap). Hier voelt u niets van.

De neuropsycholoog volgt tijdens de neurofeedback training ‘realtime’ uw hersenactiviteit en stelt de training zo in dat u precies op de momenten dat uw hersenen de gewenste hersenactiviteit vertonen een beloning ontvangt.

De beloning van uw hersenen vindt plaats in de vorm van een film die gaat afspelen. Uw hersenen worden beloond voor het produceren van de gewenste hersenactiviteit. Als uw hersenen de gewenste hersenactiviteit niet produceren stopt de film en ziet u alleen een zwart beeld.

Door dit heel vaak en lang te herhalen leren de hersenen na verloop van tijd de gewenste hersenactiviteit te vertonen en dit vast te houden. Als de hersenen leren van de Neurofeedback training nemen de klachten af.

Neurofeedback is als leren fietsen

U kunt het leerproces bij neurofeedback therapie enigszins vergelijken met leren fietsen.

Net als bij leren fietsen weet je niet meteen wat je moet doen als je er mee start en vergt het veel oefening om het onder de knie te krijgen. Maar als je het eenmaal geleerd hebt, zul je dit ook niet snel meer verleren en gaat het bijna automatisch. Bij fietsen is er sprake van een onbewuste vorm van leren. Probeer maar eens te beschrijven welke spieren je precies moet aanspannen en ontspannen als je op een fiets je evenwicht wilt bewaren. Waarschijnlijk is dit erg lastig om te doen. Bij neurofeedback is dit ook het geval. Je kunt niet beschrijven wat je moet doen met je hersenen, maar ervaart wel dat de getrainde functies zijn verbeterd en de klachten verlicht.

Waarom neurofeedback?

  • Gemiddeld bij 75% van de cliënten effectief

  • Geen bijwerkingen

  • Veilig en pijnloos

  • Alternatief voor praattherapie en medicatie

Waarom Brainmed?

  • Behandeling door een neuropsycholoog

  • Als één van de eerste praktijken in Nederland bied ik 19 kanaals QEEG Z-score SURFACE; swLORETA Z Score Neurofeedback en 3-D sLORETA Z score neurofeedback aan.

  • Neurofeedback at home biedt u een alternatief voor training op de praktijk. Dezelfde deskundige begeleiding, maar trainen waar, wanneer en zo vaak als u wilt zonder extra kosten.

  • Veel ervaring met medicatieafbouw

  • Een vaste behandelaar

Klanten beoordelen mij

In de afgelopen 18 jaar heb ik als neuropsycholoog veel ervaring opgedaan met QEEG en neurofeedback.

QEEG werkt vaak erg verhelderend om de relatie tussen de hersenen en de klachten inzichtelijk te maken. Vaak geeft een QEEG ook richting voor evt. verdere behandeling.

Neurofeedback is een gepersonaliseerde training die erg goede resultaten laat zien bij o.a. hersenletsel, angst, ASS, ADHD, burn-out en Long COVID. Het is een veilige, natuurlijke manier om klachten blijvend te verlichten.

Lees hier alle klantbeoordelingen

Kan ik iets voor u betekenen?

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Waar kunt u terecht?

De neurofeedback trainingen kunnen op één van de praktijklocaties of aan huis plaatsvinden middels Neurofeedback at home.

Hier vindt u de praktijk locaties.