FAQ items aan het laden...

Neurofeedback bij Depressie

Neurofeedback bij Depressie2023-10-22T16:00:23+02:00

Neurofeedback bij Depressie

Neurofeedback kan een uitkomst zijn bij alle depressie. Het is veilig, heeft geen bijwerkingen en het heeft lange termijn effecten. De meeste mensen die ik voor depressie train, doen dit middels neurofeedback thuis training.

Onbehandelde depressie kan iemand zijn leven gaan beheersen. Werk, school, het aangaan en onderhouden van sociale relaties en iemands toekomstperspectief kunnen sterk negatief worden beïnvloed door depressie. Vaak is er sprake van een van sociale isolatie en het vermijden van contacten, waardoor de depressie na verloop van tijd juist toeneemt.

Depressie bij de bron aanpakken

Met neurofeedback behandeling kunnen we de depressie bij de bron aanpakken, namelijk de verstoorde balans in de hersenen. Als we de depressie in het hersenonderzoek (QEEG), dat voorafgaande aan de neurofeedback bij depressie behandeling wordt uitgevoerd, kunnen terugzien kunnen we de hersenen hier ook gericht op trainen (resetten).

Effectiviteit neurofeedback bij depressie

In de praktijk zie ik dat neurofeedback vaak uitkomst kan bieden voor mensen met depressieve klachten. Ook als psychologische behandeling en medicatie geen of onvoldoende effect hebben gehad, heeft neurofeedback bij depressie een kans van slagen. Gemiddeld zie ik bij 75% van de cliënten met depressie een duidelijke afname van de depressieve klachten. Soms kan in samenspraak met de behandelend arts stapsgewijs bestaande medicatie worden afgebouwd.

Neurofeedback is nog niet ‘evidence based’ en geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische klachten, maar vormt soms vaak een goed alternatief voor praattherapie en medicatie.

Neurofeedback op de praktijk of thuis

Bij Brainmed is het zowel mogelijk om op een praktijk locatie te trainen als middels neurofeedback thuis.

Thuis trainen geeft veel vrijheid. Onbeperkt trainen waar en wanneer u wilt en binnen de grenzen van uw eigen belastbaarheid. voor een vast bedrag. Het gemiddelde rendement van de neurofeedback thuis ligt bovendien hoger als bij de training op de praktijk. Op de praktijk is het echter weer mogelijk om de training te combineren met coaching/ psychologische begeleiding. Er is dus voor ieder wat wils. Neurofeedback therapie is zowel op de praktijk als thuis altijd maatwerk en afgestemd op uw QEEG en wensen en behoeften.

0
Neurofeedback cliënten
0
QEEG afnames
0
Jaren ervaring
0
Klantbeoordeling
Brainmed geeft inzicht

Neurofeedback bij depressie

Voor wie?

 • Met Neurofeedback bij depressie behandel ik cliënten vaak voor de volgende klachten:
 • Stemmingswisselingen/ verlaagde stemming
 • Nergens meer plezier aan kunnen beleven
 • Sociale isolatie/ sociale contacten vermijden
 • Snel geïrriteerd raken
 • Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
 • Negatief zelfbeeld
 • Automatische negatieve gedachten/ gevoelens van waardeloosheid/ schuldgevoelens
 • Concentratieproblemen
 • Een traag, sloom gevoel
 • Vermoeidheid
 • Suïcidale gedachten en/ of plannen

Hier leest u meer over de Neurofeedback behandeling.

Is Neurofeedback bij depressie iets voor u? Neem contact met mij op voor een geheel vrijblijvend oriënterend gesprek.

Neurofeedback behandeling icon

Neurofeedback therapie thuis werkwijze

Heeft neurofeedback bij depressie lange-termijn effecten?

Uit onderzoeken naar de toepassing van neurofeedback bij ADHD & ADD komt naar voren dat er sprake is van lange-termijn effecten bij Neurofeedback (Heinrich et al. 2004; Leins et al. 2007; Strehl et al. 2006; Gevensleben et al. 2010).

In de klinische praktijk zien we ook duurzame effecten van neurofeedback bij depressie, maar er dient goed gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek plaats te vinden om harde uitspraken te kunnen doen over de lange termijn effecten van neurofeedback bij depressie.

Met neurofeedback bij depressie leren we de hersenen weer in balans te komen. De hersenen worden als het ware weer in de goede stand gezet (gereset) en dit leidt tot een afname van de klachten.

Neurofeedback bij depressie is nog niet ‘evidence based’ en geen wondermiddel geschikt voor iedereen met depressieve klachten, maar vormt soms een goed alternatief voor praattherapie en medicatie. Op basis van de intake & het QEEG kan worden bepaald of neurofeedback een geschikte training voor u is.

Neurofeedback bij depressie is veilig, heeft geen bijwerkingen en heeft een hoge kans van slagen. In tegenstelling tot medicatie kunnen we met neurofeedback de depressie bij de bron aanpakken.

Neurofeedback bij depressie versus Medicatie

Neurofeedback

 • pakt de klachten bij de bron aan

 • effectief bij 75% van de cliënten

 • lange termijn effecten

 • geen bijwerkingen

 • intensief traject

 • vaak slechts gedeeltelijke vergoeding

Medicatie

 • snel effect

 • makkelijk verkrijgbaar

 • vaak volledige vergoeding

 • medicatie ‘geneest’ niet, maar bestrijdt enkel de symptomen

 • vaak een zoektocht naar de juiste medicatie

 • veel kans op bijwerkingen en verslaving/ gewenning

Neurofeedback bij depressie

Zowel bij patiënten met depressie als angst zien we vaak dat de rechter voorkant van de hersenen actiever is dan de linker voorkant.

Een overactieve rechter voorkant van het hoofd (of onder actieve linker voorkant van het hoofd) vormt dan ook een biologische predispositie (gevoeligheid) voor zowel depressie als angst en komt derhalve vaak samen voor bij patiënten.

Met Neurofeedback bij depressie, leren we de hersenen weer in balans te komen door de linker voorste delen van het brein te activeren en/ of de rechte voorste delen te remmen.

De hersenen worden als het ware weer in de goede stand gezet (gereset) en dit leidt tot een afname van de klachten.

Neurofeedback is uiteraard geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische klachten, maar vormt in veel gevallen een alternatief voor praattherapie en medicatie.

Waarom neurofeedback?

 • Gemiddeld bij 75% van de cliënten effectief

 • Geen bijwerkingen

 • Veilig en pijnloos

 • Lange termijn effecten

 • Alternatief voor praattherapie en medicatie

Waarom Brainmed?

 • Behandeling door een neuropsycholoog met 18 jaar ervaring

 • Geen wachtlijst

 • Op de praktijk bied ik 19 kanaals QEEG Z-score SURFACE; sLORETA en swLORETA Z Score Neurofeedback aan.

 • Thuis kunt u trainen middels Neurofeedback at home Dezelfde kwaliteit en het maatwerk als op de praktijk,, maar onbeperkt trainen waar en wanneer als u wilt voor een vast bedrag.

 • Veel ervaring met medicatieafbouw

 • Een vaste behandelaar

Wat zeggen klanten over Brainmed?

In de afgelopen 18 jaar heb ik als neuropsycholoog veel ervaring opgedaan met QEEG, neurofeedback en neurofeedback thuis.

Neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan en vormt een goed alternatief voor praten en medicatie.

Lees hier alle klantbeoordelingen

Kan ik iets voor u betekenen?

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Advies en vragen - icon

Veel gestelde vragen over Neurofeedback bij angst

Hoe kies ik een neurofeedback praktijk?2023-10-22T15:34:41+02:00

Hoe kiest u een neurofeedback praktijk?

De neurofeedback praktijken schieten werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Waar kun je op letten als je een neurofeedback praktijk uitkiest?

Er zijn in mijn ogen 5 zaken waar je als client op dient te letten bij de keuze voor een neurofeedback praktijk.

1. Kies een behandelaar die er voor heeft geleerd om aan uw brein te sleutelen

Het klinkt misschien als een open deur om een behandelaar te kiezen die er voor heeft geleerd om neurofeedback te verrichten, maar toch blijkt dat in de praktijk moeilijker dan gedacht. Zo vinden we niet meer dan normaal om ons gebit door een tandarts te laten onderhouden, als we ziek zijn gaan we naar een huisarts, maar als we onze hoofd willen laten trainen, waar gaan we dan naar toe? Het antwoord luidt: dan gaan we naar een neuropsycholoog. Een neuropsycholoog is gespecialiseerd in de relatie tussen hersenen en gedrag en heeft een universitaire studie afgerond om mensen met dit soort klachten te kunnen helpen. Hij/ zij is bevoegd om mensen te trainen op breinfuncties. Waarom laten veel mensen zich dan verleiden om aan hun brein te laten sleutelen door andere aanbieders? De reden ligt er in dat veel praktijken en behandelaars zich neurofeedback specialist noemen. Dit klinkt heel leuk, maar iedereen kan dit zeggen. Zonder opleiding in de neuropsychologie is het in mijn ogen zelfs misleidend om deze titel aan te nemen.

2. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook

Neurofeedback is een mooie vorm van behandeling. Het is mits goed verricht veilig en pijnloos en is breed inzetbaar bij tal van klachten. Het is echter geen wondermiddel geschikt voor iedereen met psychische, neurologische en/ of neurobiologische klachten, maar vormt soms een goed en veilig alternatief voor praattherapie en medicatie.

Op het internet zijn er neurofeedback praktijken die succescijfers van 90% of hoger rapporteren. Dit sluit niet aan bij de cijfers afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek en ook niet bij mijn eigen ervaringen opgedaan in de afgelopen 18 jaar. Gemiddeld zie ik bij 75% van de cliënten een duidelijke verlichting van de klachten optreden. Dit succespercentage sluit ook aan bij de wetenschappelijke studies die er op dit vlak hebben plaatsgevonden.

Dus klinkt het allemaal wat te mooi om waar te zijn, dan is dat in dit geval helaas ook zo. Commerciële uitingen om de praktijk te vullen en wensdenken zijn geen probleem, zowel de client/ consument maar niet wordt misleid. Dat is in dit geval helaas wel zo.

3. Laat je niet verblinden door technische termen

In de wereld van neurofeedback zijn er heel wat technische termen voorhanden. Ik noem een paar termen die ik zelf ook gebruik op deze website: sLORETA, swLORETA, Surface, Z-score neurofeedback, QEEG, enz. Dit klinkt allemaal hartstikke technisch en geavanceerd. Technisch termen en claims over de werkzaamheid gaan vaak gelijk op. Zo lees ik op het internet bij sommige partijen dat er 50% minder behandelingen nodig zijn en dat sLORETA en swLORETA superieure resultaten geven boven andere methoden.

Bedenk hierbij goed dat neurofeedback in wezen niets anders is dan het belonen van een hersengolf met het idee dat dit meer gaat voorkomen en het brein dit gaat onthouden. Hoewel het slagingspercentage van neurofeedback bij mij op de praktijk met 19 elektroden sLORETA, swLORETA en Surface Z-score neurofeedback vergelijkbaar is met 1 elektrode thuistraining (beiden gemiddeld 75%), zie ik dat de mensen die neurofeedback thuis training ondergaan met 1 elektrode gemiddeld meer rendement behalen in vergelijking met de mensen die op een praktijk trainen. De klachten verlichten meer, de technische QEEG veranderingen zijn sterker en de lange termijn effecten zijn sterker. Hoe kan dit vraagt u zich wellicht af?

Oefening baart kunst

Dit heeft er mee te maken dat mensen thuis onbeperkt kunnen trainen en de kracht van neurofeedback met name in de herhaling zit. Doordat het thuis haalbaar is om onbeperkt te trainen voor een vast bedrag, kunnen mensen thuis veel meer uren trainen dan op een praktijk. Het spreekwoord luidt niet voor niks: ‘oefening baart kunst’ en dat gaat hier dus ook op. Door veel te oefenen wordt men vanzelf ergens goed in. Door veel te oefenen verbeteren de prestaties. Zo trainen mensen op een praktijk gemiddeld 24-26 uur in een traject, maar thuis trainen de mensen in een gemiddeld traject wel 60-80 uur.

Duitse woordjes leren

Hoewel het trainen met 19 elektroden efficiënter is, omdat er in dezelfde tijd meer delen van het brein kunnen worden getraind als bij 1 elektrode thuistraining, is waarschijnlijk de trainingsspecificiteit van de thuistraining (1 plek per keer) in combinatie met de mogelijkheid om onbeperkt te trainen (oefening baart kunst) doorslaggevend bij het te behalen rendement. Waarschijnlijk is het gericht en specifiek trainen van 1 deel van het brein makkelijker voor het brein om te begrijpen/ onthouden. Bij sLORETA en swLORETA training met 19 elektroden wordt er aan het brein gevraagd om 2, 3 of zelf meer nieuwe dingen tegelijkertijd te leren. Vergelijk dit eens met Duitse woordjes leren terwijl je op een evenwichtsbalk gaat lopen en tegelijkertijd ballen probeert te jongleren. Bij 1 kanaals training worden deze nieuwe aan te leren vaardigheden geïsoleerd getraind en is het makkelijker om deze nieuwe relaties te leggen en te onthouden.

4. Kijk niet alleen naar de directe kosten, maar kijk of de kosten het waard zijn

Mensen trainen op een praktijk gemiddeld 24-26 uur (12-13 trainingen). Vaak zit er een natuurlijk begrenzing op het aantal trainingen i.v.m. de snel oplopende kosten op een praktijk. Thuis trainen de mensen echter gemiddeld voor dezelfde kosten traject wel 60-80 uur of zelfs een veelvoud hiervan (niet ongebruikelijk bij NAH en burn-out), omdat de kosten vast staan en extra trainingen niets extra kosten. Ook trainen mensen met thuistraining vaak verschillende klachten/ functies achter elkaar, waardoor de mogelijkheden op klachtverlichting/ een verbetering van het algehele welzijn enorm toenemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om eerst op klacht A (laten we zeggen depressie) te trainen en en als dit is verbeterd daarna nog gericht klacht B (laten we zeggen concentratieproblemen) te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om op verschillende probleemgebieden/ klachten te trainen.

Empowerment

Bij thuistraining werk ik binnen Brainmed met het empowerment model, waarbij ik de client de regie wil geven over zijn eigen leven en klachten door hem/ haar te faciliteren in het verlichten van klachten. Het gaat hierbij in wezen om mensen te stimuleren hun eigen kracht te vinden en die te activeren.. Door met een koopconstructie en huurkoopconstructie te werken bied ik mensen de mogelijkheid om ook na de afronding van de begeleiding van 14 weken zelfstandig verder te kunnen trainen en het maximale uit de training te kunnen halen. Mocht het om wat voor een reden (scheiding, overlijden dierbare, veel stress, enz) in de toekomst toch weer wat minder gaan, dan kunt u de training herhalen en weer de positieve effecten van de training ondergaan. Hierdoor wordt u minder afhankelijk van mij/ de zorgverlener en houd u zelf de regie over uw leven en klachten. Bij thuistraining is er sprake van een levenslange licentie om te kunnen trainen en dat geeft rust.

5. Kies voor een praktijk die een QEEG voormeting maakt

Aan de hand van een QEEG kan er worden bepaald of neurofeedback überhaupt zinvol is. Als je dit niet laat maken bij de start, dan weet je niet of er een relatie bestaat tussen de klachten en het brein. Dus kies wat je ook doet altijd voor een praktijk die gebruik maakt van QEEG.

Bestaat er een vergoeding voor neurofeedback thuis training?2023-10-22T15:14:09+02:00

Bestaat er een vergoeding voor neurofeedback thuis training

Kijk hier voor een actueel overzicht van de vergoedingen voor neurofeedback thuis training

Wilt u meer over onze Neurofeedback ervaringen weten? Neem gerust contact met mij op bij vragen of opmerkingen.

swLORETA training versus neurofeedback thuis training2023-10-22T15:10:55+02:00

swLORETA versus neurofeedback thuis training

Effectiviteit

Bij neurofeedback thuis zien we dat gemiddeld 75% van de mensen een duidelijke verlichting van de klachten rapporteert. Dit percentage is hetzelfde als op de praktijk bij swLORETA neurofeedback.

Hieronder staat een voorbeeld van het QEEG intake meting (links) , tussenmeting na 7 weken thuistraining (middelste plaatje) en een QEEG eindmeting na 14 weken neurofeedback thuistraining (rechtse plaatje). Het doel van de training is om de rode delen in het QEEG af te laten nemen. Dit lukt in dit geval erg goed.

Oefening baart kunst

Hoewel het slagingspercentage van neurofeedback op de praktijk met swLORETA en neurofeedback thuistraining gelijk is, zie ik dat de mensen die neurofeedback thuis training ondergaan gemiddeld meer rendement behalen in vergelijking met de mensen die op een praktijk trainen met swLORETA neurofeedback.

Er vind gemiddeld meer verlichting plaats van de klachten plaats. Technisch zie ik dit ook meer nadrukkelijke verbeteringen in het QEEG bij neurofeedback thuis training, dat bij de thuistraining standaard na 7 weken en 14 weken wordt herhaald. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat mensen thuis onbeperkt kunnen trainen en de kracht van neurofeedback met name in herhaling zit. Doordat het thuis haalbaar is om onbeperkt te trainen voor een vast bedrag, kunnen mensen thuis veel meer uren trainen dan op een praktijk. Het spreekwoord luidt niet voor niks: ‘oefening baart kunst’ en dat gaat hier dus ook op. Door veel te oefenen wordt men vanzelf ergens goed in. Door veel te oefenen verbeteren de prestaties. Zo trainen mensen op een praktijk gemiddeld 24-26 uur swLORETA neurofeedback, maar thuis trainen de mensen in een gemiddeld traject wel 60-80 uur.

19 kanaals sLORETA en swLORETA versus 1 kanaals thuistraining

Hoewel er in de praktijk met een EEG cap (19-21 elektroden) wordt getraind leidt de herhaling van de thuistraining met 1 elektrode op verschillende locaties opvallend genoeg tot meer rendement. Er vind meer verlichting plaats van de klachten en de technische QEEG verbeteringen zijn nadrukkelijker.

Hoe kan dit heb ik me zelf ook afgevraagd?

Hoewel het trainen met 19 kanaals sLORETA en swLORETA efficiënter is, omdat er in dezelfde tijd meer delen van het brein kunnen worden getraind als bij 1 kanaals thuistraining, is waarschijnlijk de trainingsspecificiteit van de thuistraining (1 plek per keer) in combinatie met de mogelijkheid om onbeperkt te trainen (oefening baart kunst) doorslaggevend bij het te behalen rendement.

Ook trainen mensen met thuistraining vaak verschillende klachten/ functies achter elkaar, waardoor de mogelijkheden op klachtverlichting/ een verbetering van het algehele welzijn enorm toenemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om eerst op klacht A (laten we zeggen depressie) te trainen en en als dit is verbeterd daarna nog gericht klacht B (laten we zeggen concentratieproblemen) te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om op verschillende probleemgebieden/ klachten te trainen. Waarschijnlijk is het gericht en specifiek trainen van 1 deel van het brein ook makkelijker voor het brein om te begrijpen/ onthouden. Bij sLORETA en swLORETA training met 19 elektroden wordt er aan het brein gevraagd om 2, 3 of zelf meer nieuwe dingen tegelijkertijd te leren. Vergelijk dit eens met Duitse woordjes leren terwijl je op een evenwichtsbalk gaat lopen en tegelijkertijd ballen probeert te jongleren. Bij 1 kanaals training worden deze nieuwe aan te leren vaardigheden geïsoleerd getraind en is het makkelijker om deze nieuwe relaties te leggen en te onthouden.

Kosten neurofeedback thuis versus praktijk

Mensen trainen op een praktijk gemiddeld 24-26 uur swLORETA neurofeedback (12-13 trainingen). Vaak zit er een natuurlijk begrenzing op het aantal trainingen i.v.m. de snel oplopende kosten op een praktijk. Thuis trainen de mensen echter gemiddeld traject wel 60-80 uur, omdat de kosten vast staan en extra trainingen niets extra kosten.

Hoe verhouden de kosten zich t.o.v. elkaar?

24-26 uur trainen op een praktijk kost uitgaande van een tarief van 100 euro per uur 2400-2600 euro

24-26 uur trainen middels neurofeedback at home kost uitgaande van 60 minuten training per dag 750 euro

80 uur trainen op een praktijk kost uitgaande van een tarief van 100 euro per uur 8000 euro

80 uur trainen of meer middels neurofeedback at home kost 2450-2625 euro (2450=koop & 2625 =huurkoop optie)

Bij neurofeedback at home wordt de neurofeedback set na 14 weken uw eigendom, waardoor u ook na afronding van de begeleidingsperiode van 14 weken onbeperkt verder kunt trainen. U heeft gedurende de begeleidingsperiode geleerd hoe u moet trainen en kunt de doorlopen trainingen onbeperkt herhalen indien gewenst. ook kunt u naar behoefte een QEEG meetmoment plannen bij Brainmed om een nieuwe functie/ klach/ doelstelling aan te pakken. Er wordt dan gekeken hoe het brein er uit ziet/ de effecten van uw uitgevoerde training worden bepaald en indien gewenst wordt er een nieuwe training in de software gezet afgestemd op uw eigen doelstellingen. De kosten voor een QEEG hermeting buiten de begeleidingsperiode bedrage 135 euro per meting.

Wilt u meer over onze Neurofeedback ervaringen weten? Neem gerust contact met mij op bij vragen of opmerkingen.

Wat kost neurofeedback thuis training?2023-10-22T14:55:38+02:00

Wat kost neurofeedback thuis training?

Kijk hier voor een actueel overzicht van de tarieven voor neurofeedback thuis training

Wilt u meer over onze Neurofeedback ervaringen weten? Neem gerust contact met mij op bij vragen of opmerkingen.

Wat doe ik tijdens neurofeedback thuis training?2023-10-22T14:56:18+02:00

Wat doe ik tijdens een neurofeedback thuis training?

Tijdens de neurofeedback zit u in een stoel achter een scherm en kijkt u naar een youtube filmpje of speelt u een game met uw hoofd. Uw hersenen worden continu gemeten met de elektrode op uw hoofd. Hier voelt u niets van. In de software is uw persoonlijk behandelplan gezet en door uw hersenactiviteit ‘in realtime’ te meten word u precies op de momenten dat uw hersenen gewenste hersenactiviteit vertonen beloond.

Door dit belonen heel vaak en lang te herhalen leren de hersenen na verloop van tijd de gewenste hersenactiviteit meer aan te maken. Na verloop van tijd gebeurt dit automatisch en ook zonder directe beloning van training. Rond dit punt nemen de klachten vaak af en wordt de klachtverlichting die u ervaart de nieuwe beloning om deze gewenste hersenactiviteit aan te blijven maken.

Neurofeedback is als leren fietsen

U kunt het leerproces bij neurofeedback therapie enigszins vergelijken met leren fietsen. Net als bij leren fietsen weet je niet meteen wat je moet doen als je er mee start en vergt het veel oefening om het onder de knie te krijgen. Maar als je het eenmaal geleerd hebt, zul je dit ook niet snel meer verleren en gaat het bijna automatisch. Bij fietsen is er sprake van een onbewuste vorm van leren. Probeer maar eens te beschrijven welke spieren je precies moet aanspannen en ontspannen als je op een fiets je evenwicht wilt bewaren. Waarschijnlijk is dit erg lastig om te doen. Bij neurofeedback is dit ook het geval. Je kunt niet beschrijven wat je moet doen met je hersenen, maar ervaart wel dat de getrainde functies zijn verbeterd en de klachten verlicht.

Wilt u meer over onze Neurofeedback ervaringen weten? Neem gerust contact met mij op bij vragen of opmerkingen.

Welke apparatuur voor Neurofeedback thuis training?2023-10-22T14:52:15+02:00

Welke apparatuur voor Neurofeedback thuis training?

Bj neurofeedback thuis wordt er gebruik gemaakt van professionele neurofeedback apparatuur en software. De innovatieve elektroden die gebruikt worden maken contact met de huid zonder gebruik van EEG gel. Na de training hoeft u uw haren dus niet te wassen. Dit maakt het trainen aanzienlijk laagdrempeliger. Brainmed is exclusief aanbieder van deze combinatie van hardware en software.

Wilt u meer over onze Neurofeedback ervaringen weten? Neem gerust contact met mij op bij vragen of opmerkingen.

Hoe werkt neurofeedback thuis?2023-10-22T13:46:27+02:00

Hoe werkt neurofeedback thuis?

Bij neurofeedback at home:

Bij neurofeedback at home:

  • Huur of koop  je de neurofeedback apparatuur en software die je vanuit Brainmed ontvangt. De neurofeedback set bestaat uit een neurofeedback apparaat (hardware) om trainingen met 1 elektrode te verrichten, neurofeedback software en elektroden. Is er sprake van een huurkoopregeling, waarbij je na 14 weken (3,5 maal maal een huurperiode van 4 weken)  huur automatisch eigenaar wordt van de neurofeedback set (neurofeedback apparaat en software). Kijk hier voor de actuele tarieven.
  • Installeer ik de software op je eigen laptop en zorg ik ervoor dat alles technisch goed werkt. Je dient zelf te beschikken over een laptop met Windows 10 of 11 met bluetooth en thuis over internet te beschikken  De aanbevolen minimale laptop configuratie is een Intel Core i5 processor met 8GB RAM. MacBooks (ook MacBooks met Windows), iPads, tablets en Chromebooks zijn niet compatibel met de hardware en software. Als je niet zelf over een laptop beschikt kun je er ook 1 huren van Brainmed.
  • Stel ik de software volledig in aan de hand van het behandelplan en leer ik je de training te verrichten. Dit vereist geen voorkennis en is haalbaar voor iedereen.
  • Begeleidt en ondersteun ik je gedurende de huurperiode online (whatsapp, email, anydesk) en/ of telefonisch.
  • Kun je onbeperkt trainen, waar en wanneer je maar wilt.
  • Vind er na 7 en na 14 weken een QEEG meting plaats om de effecten te evalueren en de training bij te stellen.
  • Is het mogelijk om na de begeleidingsperiode van 14 weken ook nog begeleiding naar behoefte af te nemen. Dit kan in de vorm van een QEEG follow up. Dit is een afspraak van 1 uur, waarbij het QEEG wordt gemaakt , de doorlopen training wordt geëvalueerd en de training weer wordt afgestemd op uw eigen doelstellingen. Het tarief hiervoor bedraagt 135 euro.

(meer…)

QEEG afwijkingen bij angst2023-10-04T17:37:32+02:00

Wat zijn de QEEG afwijkingen bij angst?

Als we naar de activiteit in de hersenen kijken (QEEG) zien we bij mensen met angststoornissen verschillende afwijkingen voorkomen:

Overarousal (te veel snelle hersengolven) over de rechter achterkant van het brein (parietale cortex). De achterkant van het brein zorgt voor de integratie van informatie die binnenkomt via de zintuigen. Afwijkingen in dit deel zorgen voor problemen op het vlak van de prikkelverwerking.

Overarousal (te veel snelle hersengolven) over de rechter voorkant van het brein (prefrontale en frontale cortex). Dit gaat vaak gepaard met aanhoudende negatieve en angstige gedachten.

Afwijkingen op de hersengolven betrokken bij het vermogen om lichamelijk en geestelijk te ontspannen (alpha hersenactiviteit). In de praktijk zien we dat zowel te weinig van dit type hersengolven over de achterkant van het hoofd of juist teveel van dit type hersengolven over de voorkant van het hoofd gepaard kan gaan met angst.

Tevens zien soms dat de snelheid van de alpha (alphapiek frequentie) gemiddeld wat te hoog ligt, war gepaard kan gaan met overalertheid, spanning en angst

Angststoornis?2023-10-04T17:39:12+02:00

Wanneer is er sprake van een angststoornis?

Er is sprake van een angststoornis als de angst zorgt voor een duidelijke lijdenslast of iemand in zijn functioneren beperkt.

Enkele veelvoorkomende angststoornissen zijn:

 • paniekstoornis (paniekaanvallen)
 • sociale fobie (angst voor negatieve beoordeling in sociale situaties)
 • dwangstoornis (dwanghandelingen en/ of dwanggedachten)
 • posttraumatische stressstoornis of PTSS (herbeleving van trauma)
 • gegeneraliseerde angststoornis (aanhoudende angst en piekeren)
Angst in de hersenen2023-10-04T18:44:41+02:00

Wat doet angst in de hersenen?

Bij mensen met angststoornissen zien we vaak afwijkingen in het ‘emotionele brein’. Er zijn hierbij drie hersenstructuren gevonden die een belangrijke rol spelen bij angst: de amygdala, de hippocampus en de mediale prefrontale cortex.
De amygdala is een gebied in de hersenen dat informatie aan emoties koppelt. Verhoogde activiteit van de amygdala hangt samen met angst. De mediale prefrontale cortex kan de amygdala onderdrukken (door de neurotransmitter GABA) en als dit niet of onvoldoende gebeurt is er sprake van een toename van angst.

Hier lees je wat Neurofeedback voor angststoornissen kan betekenen.

Angst en depressie2023-10-04T18:46:01+02:00

Hoe werken hersenen bij angst en depressie?

Uit onderzoek komt naar voren dat als de hersenen aan de linker voorkant actiever zijn dan aan de rechter voorkant dit samenhangt met toenaderingsgedrag, positieve gevoelens en toegang tot positieve herinneringen.
Als de rechter voorkant daarentegen actiever is gaat dit gepaard met negatieve emoties en toegang tot negatieve herinneringen en sociaal terugtrekgedrag.
Zowel bij patiënten met depressie en angst zien we dan ook vaak in de hersenen, dat de rechter voorkant actiever is dan de linker voorkant. Een overactieve rechter voorkant van het hoofd (of onderactieve linker voorkant van het hoofd) vormt dan ook een biologische predispositie (gevoeligheid) voor zowel depressie als angst en komt derhalve vaak samen voor bij patiënten.

Hier lees je wat Neurofeedback voor angst en depressie kan betekenen.

Brainmed oplossingen

Brainmed neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan.

Waar kunt u terecht?

De neurofeedback trainingen kunnen op één van de praktijklocaties of aan huis plaatsvinden middels Neurofeedback thuis.

Hier vindt u de praktijk locaties.

Brainmed

 

 

Brainmed geeft inzicht in het brein, met behandeling op maat!

Pauwstraat 6
5451 PZ Mill
0636312243
info@brainmed.nl
www.brainmed.nl